2009. augusztus 27., csütörtök

Nagy változások a hazai műtrágyapiacon

Az utóbbi két szezonban már valami mozgolódás érezhető volt a Bige Holding csoport körül. Az újonnan bevezetett márkára (Genezis műtrágyacsalád) komoly marketingköltségeket fordítottak az elmúlt időszakban. Ezt úgy látszik nem tartották elegendőnk és újabb nagy lépést tettek.
2009. augusztusában elindították a Genezis Partner hálózatot, ami szerintem egyedülálló Európában. A gyárak (Nitrogénművek, Bige Holding, Nitrokomplex) kiléptek a közvetlen piacra és egyenesben értékesítik a végfelhasználóknak a termékeiket. Mire nem jó a piackörnyezet? Céljuk valószínűleg az import műtrágyák visszaszorítása. Végfelhasználóként biztos vagyok benne, hogy ezen lépéssel csak nyerhetünk. A nagy viszonteladók árrése most minimálisra fog csökkeni. Ha továbbra is import termékeket akarnak forgalmazni, akkor folyamatosan a hazai gyárak árai alá kell pozícionálják magukat. A hazai gyártó erre pedig reagálni fog, így mi a legjobb áron juthatunk a termékhez. Finanszírozást nem vállal az új hálózat, de ki vállal mostanában elfogadható áron?
Információim szerint a partnerhálózathoz egyes integrátorok is készülnek csatlakozni, így a finanszírozási igényeket is kezelni tudják.
A Genezis hálózat próbálja meglovagolni a magyar terméklánc ideológiáját, magyar műtrágya –magyar termelő –magyar termék –magyar fogyasztó. Amit követendő célnak tartok, hiszen ez a terméklánc hatalmas tömegnek jelenthet megélhetést, hiszen mindenhol magyar kezek eredménye a végtermék. A gazdasági válsággal a nemzeti összefogás előtérbe került.
Érdeklődve várom véleményeteket és tapasztalataitokat.

Nincsenek megjegyzések: